top of page

Ponuka vyšetrení RT-PCR metódou respiračný panel RT-PCR ( COVID + 5 vírusov )

Updated: Nov 20, 2023

OD 6. DECEMBRA 2022 VÁM PONÚKAME VYŠETRENIE VZORKY NA DIADGNOSTIKU VÍRUSOV : SARS-CoV2, INFLUENZA A, INFLUENZA B, RESPIRAČNÝ SYNCYCIÁLNY VÍRUS A STREPTOCOCCUS PYOGENES

Odber vzorky sa realizuje rovnako ako doteraz, t. j. výter z hrdla a nosohltanu. Cena za test 39,00 EUR

Vyšetrená vzorka touto metódou môže vylúčiť COVID, ale môže diagnostikovať prítomnosť iných vírusov, ktoré spôsobujú zdravotné problémy.

SARS-CoV-2. Ochorenie spôsobené koronavírusom (COVID-19) je infekčné ochorenie spôsobené vírusom SARS-CoV-2. Väčšina ľudí, ktorí ochorejú na COVID-19, bude mať mierne až stredne závažné príznaky a zotaví sa bez osobitnej liečby. Vírus sa môže prenášať z úst alebo nosa infikovanej osoby malými kvapalnými časticami pri kašľaní, kýchaní, rozprávaní, spievaní či dýchaní.

Influenza A, B – vírus chrípky Ide o typickú kvapôčkovú infekciu. V klinickej praxi sa chrípka často mylne zamieňa s prechladnutím spôsobeným inými respiračnými vírusmi (RSV, SARS-CoV-2, adenovírusy, enterovírusy a paramyxovírusy), lebo mnohé symptómy majú spoločné. Okrem respiračných ťažkostí sa môžu pri chrípke vyskytnúť i žalúdočno-črevné ťažkosti, hlavne u malých detí. Zdrojom infekcie je infikovaný človek, zriedka zvieratá, hlavne vtáky. Stanovenie diagnózy je možné iba laboratórnym testovaním.

Rinovírusy Sú najčastejšou príčinou nádchy, ktorá obvykle trvá sedem až desať dní. Pri oslabenej imunite, u astmatikov alebo ochoreniach pľúc a dýchacích ciest môžu vyvolať aj závažné ochoreniach pľúc.

Respiračný syncyciálny vírus, tiež nazývaný ľudský respiračný syncyciálny vírus a ľudský ortopneumovírus, je bežný, nákazlivý vírus, ktorý spôsobuje infekcie dýchacieho traktu. Je to jednovláknový RNA vírus s negatívnym zmyslom.

Respiračný syncyciálny vírus je okrem vírusu chrípky veľmi častou príčinou infekcií dýchacích ciest. Zvýšené riziko, že sa ním ľudia nakazia, je november až apríl. Predstavuje hrozbu nielen pre dospelých, ale najmä pre deti, hlavne tie najmenšie. Spôsobuje komplikácie pri respiračných ochoreniach predovšetkým vtedy, keď sa mu telo nevie dostatočne brániť. Poznáme závažné prípady, kedy takéto ochorenie môže skončiť fatálne. Tento vírus podobne ako vírus chrípky sa šíri kvapôčkovou infekciou, pretrváva na povrchu rôznych predmetov (madlá v dopravných prostriedkoch, kľučky, nákupné košíky a pod.) a preto sa ním ľudia ľahko nakazia a to aj nepriamym kontaktom,“

Streptococcus pyogenes je streptokok skupiny A, ktorý spôsobuje ochorenie ako angína, šarlach, zápal mandlí, hnisavý zápal kože, reumatickú horúčku a zápal obličiek.

bottom of page